Μετά από σειρά θετικών μηνυμάτων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup που θα εξετάσει την πρόοδο των τελευταίων τεχνικών εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το συμβούλιο των διοικητών του ESM.
Πρώτο θέμα η Ελλάδα
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα. Βάσει αυτής, «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το συμβούλιο των διοικητών του ESM. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, είναι πιθανό να εκταμιευτεί και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, εκτός αν πάρει μια μικρή παράταση λίγων ημερών.
Επιπλέον τονίζεται ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς«. Ακόμη, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι »Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: εννοεί την έγκριση από κοινοβούλια όπου απαιτείται), το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».
Γ. Δραγασάκης: Ασπίδα προστασίας τα ταμειακά διαθέσινα
Για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Δραγασάκης είπε, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια «με την ασπίδα προστασίας που μας δίνουν τα ταμειακά αποθέματα που δημιουργούμε, χωρίς προληπτική γραμμή ή άλλα προαπαιτούμενα».
Επίσης, χαρακτήρισε ισοπεδωτικές τις απόψεις περί «μετάλλαξης» του κόμματος, ενώ ερωτηθείς αν «η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν λάθος» απάντησε ότι «η τότε κυβέρνηση υπήρξε θύμα του αδιεξόδου που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της και στη χώρα».
Έφη Αχτσιόγλου: «Βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή»
«Βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή, στοχεύοντας να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καθώς και η κυβέρνηση, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα με επιτυχία», τονίζει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.
Η κυβέρνηση, προσθέτει, «απέδειξε ότι ξέρει να διαπραγματεύεται προς όφελος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους στους οποίους είχε δεσμευτεί, ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα και από την οικονομική κρίση».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές επιστρέφουν στα επίπεδα προ κρίσης και εκφράζει την αισιοδοξία ότι «η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται».
Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική στήριξη, ιδιαίτερα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος» προσθέτοντας πως «παρά ταύτα, οφείλω να πω ότι υπάρχουν σημεία στα οποία αναμέναμε μεγαλύτερη στήριξη απ’ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδιαιτέρως αναφορικά με την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα ως προς την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την υπεράσπιση άλλων εργατικών δικαιωμάτων, που θεωρούμε ότι αποτελούν μέρος της θεσμικής και κοινωνικής παράδοσης της Ευρώπης»
Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-»
Εν τω μεταξύ, στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β, διατηρώντας μάλιστα την θετική προοπτική, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ένα μήνα μετά την ανάλογη κίνηση από την Standard & Poor’s.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, ενώ προσδοκά πως η 4η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του ‘18 χωρίς τη δημιουργία αστάθειας, καθώς και ότι το Eurogroup θα προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί ακόμη, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής.